O Nama

Vizija: Vizija Hrvatske Školske Zaklade (HŠZ) je priprema pojedinaca za vodeće uloge u gospodarskom, političkom i kulturnom razvitku Hrvatske, kroz njihovo akademsko obrazovanje i osobnu izgradnju.

Svrha: Osnovna svrha Hrvatske Školske Zaklade jest prikupljanje i raspodjela financijskih sredstava u vidu stipendiranja nadarenih učenika završnih razreda srednje škole koji planiraju nastaviti svoje školovanje na stručnim studijima ili sveučilištima u Republici Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini.

Povijest:  Hrvatska Školska Zaklada (HŠZ)  je dobrotvorna organizacija osnovana 1989. godine od nekolicine hrvatskih iseljenika, uvjerenih da je ulaganje u mlade temelj opstanka i razvitka njihove domovine Hrvatske.  Već više od 25 godina, HŠZ bez prekida pomaže hrvatske studente da ostvare svoj san o visokom obrazovanju.

Dodjela stipendija:  Putem informacija objavljenih u hrvatskim publikacijama te elektronskim i ostalim medijima, učenici završnih razreda srednjih škola mogu se upoznati sa Hrvatskom Školskom Zakladom. Podnošenje molbe za stipendiju uključuje Prijavnicu za stipendiju i ispunjavanje studentskih obveza navedenih u ovim Uvjetima.

Primljene molbe izvršni odbor HŠZ procjenjuje na temelju slijedećih kriterija:

  • akademska superiornost- prosjek ocjena u svakoj godini srednje skole mora biti najmanje 4.0
  • ekonomska i humanitarna potreba
  • kompletnost molbe
  • jedinstvene kvalitete kandidata uključujući i izvannastavne uključenosti (extracurricular involvement) i volonterizmu u školi i zajednici
  • priznanja i nagrade
  • preporuke od strane škole, crkve, i/ili civilnih vlasti

 

Iznos i ograničenja stipendija:  Student primljen 2014. godine prima punu godišnju stipendiju u iznosu od 2,000.00USD (dva puta godišnje doznačuje se 1,000.00USD).  Stipendija može trajati do pet godina, uključujući tri godine preddiplomski i dvije godine diplomski studija.